Vijesti

Prva planinarska akcija u organizaciji Udruženja inženjera elektrotehnike Republike Srpske uspješno je završena nakon što je deset učesnika osvojilo najviši vrh Bosne i Hercegovine, nadmorske visine 2.386 metara.

Maglić je planina koja spada u Dinarske planine, a nalazi se na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na oko 20 km jugozapadno od Foče.

Omeđena je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku, te planinom Bioč na jugoistoku.

Neslužbeno, čast najvišeg vrha planine Maglić pripada BiH Magliću (2.386 m), iako je CG Maglić (2.388 m) dva metra viši. Crnogorski dio Maglićkog masiva je ukrašen nevjerovatnom ljepotom Trnovačkog jezera.

Uspon na Maglić je moguć iz više smjerova, sa Prijevora, Trnovačkog jezera, kao i sa Dernečišta koju stazu je izabrala naša mala planinarska družina.

Prvi dio staze, najprije vodi šumskim putem koji vrlo brzo prelazi u planinski puteljak, koji dalje vodi kroz visoku bukovu šumu sve do izlaska na visoravan. Zatim po visoravni, preko livada kroz nisko rastinje i kleku do podnožja planine. Potom kreće zahtjevniji dio staze koji je osiguran i čeličnom sajlom. Nakon savladanog uspona izlazi se na sedlo između CG i BiH Maglića.

Penjati se ovakvom stazom, nije bilo nimalo lako. Valjalo je uložiti mnogo truda, ali i znoja, da bi se savladao dio po dio Maglića, poznatog po raznolikim predjelima. Ali kako su se ti predjeli ukazivali pred našim planinarima, tako je i njihov polet rastao, kao i neodoljiva želja da se, bez obzira na to da li su tu bili prvi ili po ko zna koji put, popnu na najvišu tačku ove planine.

Na samom vrhu, kao nagrada za uloženi napor, pruža se božanstven pogled na okolne planine Zelengora, Volujak, Durmitor i druge. Nakon fotografisanja i kratkog predaha, ekipa se zaputila nazad istim putem.

Na kraju ovog pohoda, uprkos umoru i iscrpljenosti, svi su bili puni pozitivnih utisaka. Obuzeti posebnim osjećajem koji se ne može opisati riječima. To se jednostavno mora doživjeti.

Učešće u ovom pohodu je za svakoga zaista neprocjenjivo iskustvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

banner cyr

Članarina

Saznajte koji su uslovi učlanjenja za fizička i pravna lica

Idi na stranicu

Povežite se

All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Udruženje

UDRUŽENJE INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE REPUBLIKE SRPSKE
Banja Luka, Patre 5
(Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci)
Tel. 051 221 824; Faks. 051 211 408, e-adresa: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Gdje se nalazimo