Vijesti

Održan sedmi teniski turnir dublova

U četvrtak, 9. maja, na terenima Teniskog kluba Banja Luka održan je sedmi po redu teniski turnir dublova u organizaciji Udruženja inženjera elektrotehnike Republike Srpske. Ovogodišnji turnir je okupio 24 takmičara, odnosno 12 parova, koji su se nadmetali za titulu šampiona.

Osim glavnog takmičarskog dijela, turnir je okupio i najmlađe učesnike, pružajući im priliku da savladaju osnove ovog sporta.

Nakon neizvjesnih mečeva u finalu su snage odmjerili parovi Ninković - Bajić i Galić - Zagorac. U dramatičnoj završnici, par Galić - Zagorac pokazao je izuzetnu igru i na kraju trijumfovao sa 8:9, osvajajući titulu šampiona ovogodišnjeg turnira.

S obzirom na uspešnost sedmog teniskog turnira dublova, očekuje se da će se ova tradicija nastaviti, te uključiti i širu tenisku zajednicu u Republici Srpskoj.

Zahvaljujemo se i čestitamo svim učesnicima na izvanrednoj igri i fer pleju, te se radujemo narednim sportskim događajima koje će organizovati Udruženje.

Posebnu zahvalnost želimo iskazati svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog sportskog događaja.

Sedmi teniski turnir u parovima

U organizaciji Udruženja inženjera elektrotehnike Republike Srpske i njihovih prijatelja i ove godine, po sedmi put, se organizuje teniski turnir dublova.
Održavanje turnira je planirano za četvrtak, 09.05.2024. godine na terenima TK Banja Luka – Rebrovac.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane članove i prijatelje Udruženja da nam se pridruže.

Pored takmičarskog dijela, planirano je druženje uz kotlić i roštilj, dobru muziku i koju čašicu razgovora.

Obzirom da se manifestacija finansira ličnim učešćem i sredstvima donatora, iznos učešća je:
• 30,00 KM - učesnici zabavnog dijela (hrana i piće)
• 40,00 KM - učesnici zabavnog dijela (hrana, piće i majica)
• 50,00 KM - za takmičare (hrana, piće, majica i tereni)

Kao i protekle godine, programom turnira je predviđeno i druženje za naše najmlađe. Ukoliko želite potrebno je da prijavite vaše mališane, zbog rezervacije dodatnog terena.

Vaše prijave možete obaviti najkasnije do ponedjeljka, 06.05.2024. godine, na sljedeće kontakte:
065 522 005 - Zlaja (direktor turnira),
065 513 629 - Milan (predsjednik UIERS) i
065 414 510 - Danijel

Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju.

Sportski pozdrav!

Uspon na Olimp

Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske u okviru planiranih aktivnosti za tekuću godinu organizuje planinarski pohod na planinu Olimp u periodu od 20.-24. septembra 2023. godine.

Više detalja o samom pohodu (smještaj, prevoz, kotizacija i sl.) ćemo imati nakon obavljenih prijava 01.09.2023. (petak).

Broj mjesta je ograničen, a prednost će imati članovi Udruženja.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane članove i prijatelje Udruženja da nam se pridruže.

Za sve dodatne informacije i prijave kontaktirajte:
065 513 629 - Milan,
065 414 510 - Danijel.

Održan šesti tradicionalni teniski turnir dublova

Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske održalo je 9. maja 2023. godine kao manifestaciju u čast Dana pobjede nad fašizmom šesti, već tradicionalni, teniski turnir dublova na terenima TK Banja Luka.

Turnir je trajao od ranog prijepodneva do kasno uveče, a učesnici su pored odličnog tenisa imali priliku da se druže i uživaju uz dobro poznati kotlić i roštilj. Takođe, kao i protekle godine, u druženju i tenisu su učestvovali i mališani.

Učešće na turniru je uzelo ukupno 26 takmičara, odnosno 13 parova, a pobjednici i drugi finalisti nagrađeni su medaljama i poklonima. Za prvo mjesto snage su odmjerili parovi Bajić-Gvozderac i Gitarić-Milinović, koji su pokazali dobru igru. Meč je završen je u korist teniskog para Bajić-Gvozderac rezultatom 9:7.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće realizovati ovaj sportski događaj.

U nastavku slijede najzanimljivije fotografije:

Šesti teniski turnir u parovima

U organizaciji Udruženja inženjera elektrotehnike Republike Srpske i njihovih prijatelja i ove godine, po šesti put, se organizuje teniski turnir dublova.
Održavanje turnira je planirano za utorak, 09.05.2023. godine na terenima TK Banja Luka – Rebrovac.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane članove i prijatelje Udruženja da nam se pridruže.

Pored takmičarskog dijela, planirano je druženje uz kotlić i roštilj, dobru muziku i koju čašicu razgovora.

Obzirom da se manifestacija finansira ličnim učešćem i sredstvima donatora, iznos učešća je:
• 30,00 KM - učesnici zabavnog dijela (hrana i piće)
• 40,00 KM - učesnici zabavnog dijela (hrana, piće i majica)
• 50,00 KM - za takmičare (hrana, piće, majica i tereni)

Kao i protekle godine, programom turnira je predviđeno i druženje za naše najmlađe. Ukoliko želite potrebno je da prijavite vaše mališane, zbog rezervacije dodatnog terena.

Vaše prijave možete obaviti najkasnije do ponedjeljka, 01.05.2023. godine, na sljedeće kontakte:
065 522 005 - Zlaja (direktor turnira),
065 513 629 - Milan (predsjednik UIERS) i
065 414 510 - Danijel

Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju.

Sportski pozdrav!

Inženjeri kreatori budućnosti

Krajem prošle (2022) godine Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske (Udruženje) organizovalo je trosatni panel "Uloga i pozicija inženjera u društvu". Rasprava je održana na Elektrotehničkom fakultetu povodom obilježavanja 60 godina studija elektrotehnike u Banjaluci. Priča je banjalučka, zbog pomenutog povoda, ali može da bude i sarajevska, mostarska ili bilo kog drugog grada u Bosni i Hercegovini u kome se izučava elektrotehnika u širem smislu.

Nekoliko panelista je podsjetilo na razvojni put elektrotehnike od polovine prošlog vijeka do danas, ističući na prvom mjestu primjer fabrike "Rudi Čajavec", koji je do početka devedesetih godina zapošljavao preko 10.000 radnika. Na vrhuncu svog razvoja namjenska industrija "Čajaveca", sa više od 500 inženjera, prevashodno elektrotehnike, učestvovala je u razvoju oko 75 odsto elektronskih komponenata i sistema korištenih u tadašnjoj JNA. To je predstavljalo najveći izvozni potencijal SFRJ, koja je u tom periodu izvozila oko pet milijardi američkih dolara. "Čajavec" je posjedovao savremene tehnologije, kao što su hibridna mikroelektronika i tehnologija preciznog liva, jedinstvene u jugoistočnoj Evropi. U to vrijeme bio je među vodećim svjetskim proizvođačima profesionalne elektronike. Neizmjernu podršku imao je baš u Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, poput "Energoinvesta", koji se oslanjao na Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.

Za Banjaluku se govorilo da je grad elektronike i lijepih djevojaka. Sa stanovišta autora ovih redova djevojke su danas još ljepše. Pitanje je šta je ostalo od elektronike. Zahvaljujući baš inženjerskoj bazi "Čajaveca", Remontnog zavoda "Kosmos" i "Telekoma" sa kraja prošlog vijeka i kontinualnom obrazovanju mladih inženjera savremenim programima Elektrotehničkog fakulteta, nije ni elektronika izgubljena. Osim bogate tradicije, ključnu razvojnu ulogu ovih prostora imaće (već imaju) odgovarajući fakulteti koji obrazuju kadrove za potrebe industrije informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na visokotehnološkom sektoru, u kojem se znanje najbrže razvija, ali i najbrže zastarijeva, počiva snaga ekonomija i razvijenih i zemalja u razvoju. Srećom, na ovim prostorima sve je više kompanija ovog sektora koje su se same izborile na međunarodnom tržištu, bez ikakve podrške vlasti bilo kog nivoa. I bilo bi ih dvostruko više da imamo potreban broj inženjera. Svi fakulteti u oba bosanskohercegovačka entiteta koji obrazuju kadrove za potrebe informacionih tehnologija (IT) ne mogu ni blizu da zadovolje potrebe tržišta.

Posljednjih desetak godina na IT tržištu BiH najveća potražnja je za softverskim inženjerima. S kraja prošle godine, u jednoj od bosanskohercegovačkih baza IT poslova nalazi se oko 600 otvorenih pozicija, od čega se skoro 500 odnosi na razvoj softvera. Ovo svakako nije jedina baza, niti su ovo sve trenutno otvorene pozicije u bosanskohercegovačkoj softverskoj industriji. Ako se uzme u obzir da na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci godišnje diplomira manje od 60 inženjera (slično je i sa ostalim srodnim bosanskohercegovačkim fakultetima), pri čemu nisu svi softverski inženjeri, jasno je da svi srodni fakulteti u BiH ne mogu ni blizu da zadovolje potrebe sadašnje softverske industrije.

U posljednje vrijeme, međutim, raste potreba i za inženjerima drugih profila, kao što su mrežni inženjeri, sistem inženjeri, inženjeri koji rade u oblasti robotike, elektroenergetike i elektronike. Pojavljuju se i kompanije koje su spremne da otvaraju svoja razvojna predstavništva na ovim prostorima. Svi traže najmanje pet inženjera za početak, a njih nema. Već se ukazuju potrebe za stručnjacima u oblastima vještačke inteligencije, mašinskog učenja, IoT-a (internet stvari), sigurnosti informacionih sistema i drugima.

U narednom periodu očekuju nas novi, mnogo kompleksniji izazovi kao posljedica nastupajuće revolucije u bioinformacionim tehnologijama. Ova tehnološka revolucija bez sumnje će staviti čovječanstvo pred najteža iskušenja. Izraelski pisac Juval Noa Harari u svojoj knjizi "21 lekcija za 21. vijek" kaže: "Tehnološka revolucija mogla bi uskoro da istisne milijarde ljudskih bića s tržišta rada i da stvori ogromnu novu beskorisnu masu, što će izazvati društvene i političke nemire s kojima nijedna postojeća ideologija neće znati kako da se nosi." Harari dalje ističe: "Ako liberalizam, nacionalizam, islam ili neka nova vjera hoće da oblikuje svijet 2050. godine, moraće ne samo da razumije vještačku inteligenciju, algoritme Velike datoteke i bioinženjering, nego i da ih utka u jedan novi smislen narativ." Nezavisno od toga u kojoj mjeri su Hararijeva predviđanja realna, nesporno je da nas je tehnološki razvoj već doveo do toga da živimo sa stvarima koje su skoro do juče bile u domenu naučne fantastike. Tehnologije napreduju brže nego što smo u stanju da ih razumijemo, direktno utičući na našu egzistenciju više nego bilo koja ideologija. Inženjeri će nam, novim tehnologijama, kreirati budućnost.

Pitali smo dekana Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci prof. dr Zorana Đurića može li Fakultet u obrazovanju da prati ovako brze tehnološke promjene. Po njemu, Fakultet se do sada dobro nosio sa tehnološkim izazovima. Činjenica je da na Fakultetu ne postoje svi potrebni profili, ali "studenti u toku svog školovanja dobijaju bazična znanja potrebna za osposobljavanje u različitim oblastima". Drugim riječima, studenti se uče kako da brzo nauče ono što im donose nove tehnologije. Da su to dobro naučili govori i činjenica da naši inženjeri veoma uspješno rade na izazovnim i veoma kompleksnim projektima svjetski poznatih kompanija u različitim industrijama.

Već sada su dva ključna problema bosanskohercegovačke IT industrije: nedostatak kadrova odgovarajućih profila i ograničene mogućnosti fakulteta da ih adekvatno i u dovoljnom broju obrazuju. Prvi problem stvorio je ovaj drugi. Da bi odgovorili potrebama industrije, fakulteti bi trebalo da upisuju veći broj studenata, formiraju nove studijske programe, nove smjerove ili grupe kurseva u okviru postojećih studijskih programa. Sve to iziskuje povećanje broja nastavnika i saradnika na fakultetima. A njih nema, bolje reći sve ih je manje. Razlog je jednostavan: što je veća potražnja za inženjerima, kompanije nude veće plate, koje su već sada i dvostruko veće od plata redovnih profesora univerziteta. To jeste dobro za inženjere u industriji, ali je destimulativno za naučnoistraživački podmladak, koji je baza univerzitetskog kadra. Mladi asistenti napuštaju fakultete i za znatno veće plate odlaze u industriju. Problem je veoma kompleksan i univerziteti ga sami ne mogu riješiti. On je specifičan za zemlje poput BiH, koje nedovoljno ulažu u naučnoistraživačke projekte koji bi mogli da privuku mlade istraživače na univerzitete.

Na potezu su prije svega donosioci strateških odluka - vlade nadležne za visoko obrazovanje, tehnološki razvoj i industriju. Kada bih bio na njihovom mjestu, naložio bih dekanima odgovarajućih fakulteta da već u sljedeću školsku godinu, u odnosu na tekuću, upišu dvostruko više brucoša na IT studijske programe i pitao ih šta im je potrebno za to. Donosiocima odluka nudi se izvanredna šansa brzog tehnološkog razvoja, otvaranje novih kompanija, ostanak mladih ljudi na ovim prostorima i povratak onih koji su ih napustili. Realne pretpostavke za to su: tehnološka revolucija globalnih razmjera, potreba visokoobrazovanih kadrova za njenu primjenu i imamo pametnu i talentovanu omladinu sposobnu da usvoji nove tehnološke izazove. Potrebno je samo da im omogućimo da se adekvatno obrazuju. Privatne IT kompanije spremne su da pomognu. One to već rade. IT sektor je razvojna šansa Banjaluke, Republike Srpske i BiH. Ako je iskoristimo, Banjaluka će ponovo da bude grad elektronike i lijepih djevojaka.

 

Izvor: Nezavisne novine

Održan okrugli sto povodom 60 godina ETF-a

Povodom obilježavanja 60 godina postojanja Elektrotehničkog fakulteta, kao najstarijeg fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske organizovalo je okrugli sto „Uloga i pozicija inženjera u društvu“.

Ovaj događaj je pored predstavnika Elektrotehničkog fakulteta okupio i predstavnike uglednih kompanija kako iz ranijeg tako i sadašnjeg vremena.

Učesnici skupa su imali priliku da iznesu iskustva iz perioda osnivanja Elektrotehničkog fakulteta, razvoja elektronske industrije u periodu Čajaveca, Kosmosa i Telekoma, kao i period razvoja novih tehologija i digitalizacije dolaskom kompanija kao što su: Lanaco, RT-RK i HTEC.

Na kraju susreta Milan Gvozderac, predsjednik Udruženja inženjera elektrotehnike, istakao je da Udruženje ima za cilj svog djelovanja dodatno obrazovanje i obuku inženjera elektrotehnike, podizanje ugleda i prepoznatljivosti elektro-inženjerskih profesija, te razvoj nauke, znanja i privrede Republike Srpske u cjelini.
Potom se zahvalio svim učesnicima i gostima na učešću, kao i sponzorima: "Restoran Lanako", "Vinarija Jungić" i "KSET" koji su pomogli u realizaciji ovog događaja.

 

Okrugli sto povodom 60 godina Elektrotehničkog fakulteta

Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske organizuje okrugli sto povodom 60 godina Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci, dana 22.11.2022. (utorak) s početkom u 12.00 časova u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta.


Tema okruglog stola je „Uloga i pozicija inženjera u društvu“. Raspravu će otvoriti predsjednik Udruženja Milan Gvozderac, dipl. inž. el., moderator će biti Branko Dokić, profesor emeritus, panelisti su: mr Dragan Praštalo, dipl. inž. el. Drago Tešić, dr Željko Jungić, dipl. inž. el. Boško Milić, dipl. inž. el. Bojan Šukalo, dipl. inž. el. Živan Đuračković, mr Vinko Bogdan i prof. dr Zoran Đurić.


Predviđeno je da panel traje oko dva sata, od 12.00 do 14.00 časova, dok je vrijeme planirano za izlaganje panelista od 10 do 15 min. Po završetku izlaganja svih panelista, planirana je panel rasprava. Na kraju, oko 14.30 časova, će biti organizovano druženje uz koktel.

banner cyr

Članarina

Saznajte koji su uslovi učlanjenja za fizička i pravna lica

Idi na stranicu

Povežite se

All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Udruženje

UDRUŽENJE INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE REPUBLIKE SRPSKE
Banja Luka, Patre 5
(Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci)
Tel. 051 221 824; Faks. 051 211 408, e-adresa: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Gdje se nalazimo