Вијести

Удружење инжењера електротехнике Републике Српске је у периоду од 09. до 11. септембра 2022. године организовало пету по реду планинарску акцију за чланове и пријатеље удружења. Овог пута освојен је највиши врх планине Прењ, Зелена глава (2103 мнв).

Прењ је по многима најатрактивнија и најљепша, али и најсуровија планина у Босни и Херцеговини. Протеже се на око 600 km2 у централном диjелу Динарског планинског вијенца, Југо-западно од Сарајева, а између градова Коњица и Мостара. Окружују га језера (природна и вјештачка) Борачко, Јабланичко, Грабовичко, Салаковац, као и ријеке Неретва, Љута, Неретвица, Бијела и Дрежанка. Одликују је живописни кречњачки врхови и изузетни видиковци. Прењ је планина изузетне природне љепоте, која има укупно 11 врхова изнад 2000 мнв. Због своје величине и окружења добила је синоним босански Хималаји.

У једнодневној планинарској акцији деветочлана екипа се попела на Зелену галву (2103 мнв) која је највиши врх Прења. Кренули смо комбијем од Борачког језера (420 мнв), гдје смо били смјештени у кампу Борашница, до Црног поља одакле води добро обиљежена планинарска стаза пут планинске кућице Језерце. Први дио пута иде кроз шуму. Удаљено око сат времена ходања од полазне тачке налази се извор сакривен у стијени са лијеве стране, Пицино врело. Да би дохватили воду из њега, морате се попети неколико метара уз стијену, и онда завући у пукотину из које можете заграбити воду. Недуго затим излази се из шуме и остатак пута до Језерца води пољем.

На Језерцу код истоимене планинске куће (1650 мнв) је идеално мјесто за одмор. Снагу смо вратили окријепивши се сушеним воћем и хладном водом са оближњег планинског врела.

Од Језерца смо кренули ка седлу и самом врху, где нам је требало још око два сата. Успон је дјелимично осигуран сајлама, које служе да сигурније прођемо кроз усјеке. Укупно смо препјешачили око 21km и негдје близу 1700m успона.

На самом врху, као награда за уложени напор, пружа се величанствен поглед на остале врхове овог планинског масива: Лупоглав, Отиш, Херач, Велика Капа и др. као и оближње планине Височица, Бјелашница, Битовња, Чврсница, Вележ и Црвањ. Након фотографисања и кратког предаха, екипа се опростила од највишег врха и запутила назад истим путем.

Лијепо вријеме нам је омогућило да ову планину видимо и доживимо у пуном сјају.

У наставку слиједе најзанимљивије фотографије:

banner cyr

Чланарина

Сазнајте који су услови учлањења за физичка и правна лица

Иди на страницу

Повежите се

 All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Удружење

УДРУЖЕЊЕ ИНЖЕЊЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Бања Лука, Патре 5
(Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци)
Тел. 051 221 824; Факс. 051 211 408, е-адреса: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Гдје се налазимо