Вијести

  • 000
  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009

Организатор:  Удружење инжењера електротехнике Републике Српске

Kонференцијa Дигитална трансформација у финансијским институцијама одржана је 29.11.2016. године на Електротехничком факултету Универзитета у Бања Луци.

На конференцији је анализиран утицај савремених ИТ рјешења у финансијским институцијама и посљедице примјене ових технологија на њихово пословање. Опис тема и предавача:

ТЕМЕ И ПРЕДАВАЧИ

1)  Војкан Васковић

vojkan vaskovic n

 

Професор Васковић је предавао на Факултету организационих наука (ФОН), Београд и ЕТФ Универзитета у Бањој Луци из области електронског пословања, банкарства на интернету и електронског банкарства. За Београдску банку а.д. је организовао увођење послова из области Е-commerce и плаћање путем ВИСА електрон картице преко Интернета.

Тема 1: Виртуелне валуте

Средство плаћања или превара; Историјат настанка; Технологија рада; Проблеми пословања са виртуелним валутама; Виртуелне валуте у нашем окружењу; Анализа: виртуелни новац или шема за превару

Тема 2: Прање новца преко интернета

Интернет проблеми трансфера новца; Модели плаћања на интернету који се могу користити у шемама за прање новца; Неименовани новац као предуслов за незаконите трансфере; Неименоване картице са допунама; Системи плаћања засновани на ваучерима; Коцкарнице на интернету;  Мобилни сервиси као средство за недозвољене трансфере; Како аутоматизовати мобилне трансфере; SMS плаћања; Високотарифни телефони за пренос новца; Чланарина за интернет

2) Петар  Кочовић

petar kocovic  

Професор Кочевић је запослен на Универзитету Унион – Никола Тесла, Београд, а у више наврата је био специјални гост (говорник или вођа округлих столова) на догађајима у организацији највећих светских ИКТ компанија као што су: Microsoft, Oracle, SAP, S&T. 8 година радио за највећу и водећу свјетску консултантску компанију из области ICT - Gartner.

Тема: Како након светске економске кризе?

Криза која је цео свет захватила још није завршена. Стиче се утисак де се продубљује. Чињеница да је 68 најбогатијих људи света на својим рачунима задржало новаца као целокупно преостало човечанство можда не говори највише. Чак ни чињеница да је 2012. године половина богатства била у рукама 89 људи.

3) Предраг Рајачић

predrag rajacic

БЕЛИТ д.о.о. је ИТ компанија из Београда са јединственом селекцијом експертиза, високим квалитетом услуге и великом иновативношћу. Ствара заокружена ИТ решења која унапређују пословне процесе, штеди ресурсе и значајно подиже ефикасност. Њихови производи представљају специјализована софтверска решења превасходно из области финансија, јавног и владиног сектора. Предраг Рајачић је власник и генерални директор Белит-а.

Тема:  Примена дигиталних решења у праћењу и анализи уредности извршавања обавеза банкарких клијената

Анализа задужености клијента и уредности у измиривању преузетих обавеза (КБ) ; Достављање података о задуженсти клијената ; Прикупљање сагласности клијента за проверу задужености ; Генерисање и дистрибуција извештаја о задужености клијента ; Рана детекција проблема у отплати (EWS) ; Прикупљање података о клијенту из екстерних извора ; Имплементација параметара за рану детекцију ; Рангирање клијената по систему семафора ; Техника рада са клијентима који не извршавају преузете обавезе (NPL) ; Избор стратегије рада са проблематичним клијентом ; Реструктуирање ; Work-out ; Управљање колатералима и неколатералним приливима ; Управљање активностима решавања проблематичних клијената ; Извештавање о укупној вредности NPL портфолија

4) Ермин Прашовић

ermin prasovic  

Ермин Прашовић ради у Oracle BiH од 2004 године на мјесту Principal Technology Sales Consultant. Посједује дугогодишње искуство које се односи на пројекте базиране на Oracle технологији: Oracle база података,  Exadata платформа, те Oracle Fusion Middleware (апликацијски сервери, SOA и управљање идентитетима и приступом). У информатичкој индустрији ради преко 17 година. Прије доласка у Oracle искуства је стицао у приватним информатичким фирмама у БиХ и у иностранству: три године као дизајнер и програмер апликативног софтвера базираног на Oracle технологији, те три године као екстерни консултант за T-Mobileгрупацију (Deutsche Telekom AG). Посједује Oracle Enterprise Architecture (OEA) цертификат за Oracle Core технологију. Senior Sales Consultant, Oracle Corp- Сарајево

Тема: Дигитална трансформација у финансијском сектору

Oracle стратегија за подршку дигиталној трансформацији у банкарству.  Oracle константно прати промјене у банкарском сектору као једном од најважнијих сектора у којем је присутан са својим рјешењима и услугама. Oracle је идентифицирао неколико стратегија које могу помоћи банкама у њиховој трансформацији бизниса тако да се прате модерни трендови које доноси дигитализација. Те стратегије су сљедеће: 

  • Покретање дигиталног бренда: Ова стратегија је уско везана за омогућавање услова клијентима банке да приступе онлине банкарским сервисима чиме се смањују трошкови самих сервиса и повећава ефикасности у раду.
  • Дигитализација процеса: Ова стратегија се односи на дигитализацију пословних процеса путем модерних BPM (Business Process Management) алата и рјешења са циљем ефикаснијег управљања процесима унутар саме банке и осигурања флексибилности за потребе стављања екстерних сервиса на располагање клијентима банке.
  • Модернизација искуства клијената кроз дигитализацију: Креирање позитивног искуства клијената банке кроз дигитализацију зависи од доста ствари које се дешавају у позадини тако да је један од предуслова за позитивно искуство клијената модернизација ИТ система на којима се базирају пословни процеси.
  • Покретање нових дигитализираних сервиса и услуга: За разлику од e-banking сервиса који су присутни у коришћењу више од деценије, нови сервиси као што су нпр. "мобилни новчаник" (mobile wallet) постају све више интересантни за коришћење у оквиру додатних услуга које банке могу понудити.

Искуства Oracle корисника у имплементацији неких од конкретних рјешења на Oracle платформи и технологијама.

5) Александар Степанчев  

aleksandar stepancev

Преко 15 година искуства на позицијама развоја пословања, ИТ инфраструктуре и развоја апликација и продаје. Искуство на пословима развоја стратегије, управљања променама и организације предузећа. Искуство у примени ITIL процес менаџмента И ISO9000 система квалитета. Последњих 9 година запослен у компанији Cisco System, на позицијама, развоја пословних сервиса, сарадње са партнерима, консултантских и услуга продаје (Product Sales Specialist Balkan)

Тема:  Cisco дигитална мрежна инфраструктура у финансијама

Најсавременија Cisco Digital Network Архитектура. Отворена, скалабилна, софтверски управљива мрежна архитектура. Посебно дизајнирана за што бржу испоруку бизнис сервиса што омогућава већу пословну флексибилност и брзе иновације. Посебан фокус Cisco DNA је смањење трошкова и комплексности, повећање сигурности/смањење ризика као и усклађивање са различитим регулаторним захтевима.  Поменуте предности/могућности свој пун смисао добијају у Финансијској вертикали (банке и осигурања), као једној од технолошки најзахтевнијих привредних грана.

Посебан фокус Cisco DNA е смањење трошкова и комплексности, повећање сигурности/смањење ризика као и лакше усклађивање са различитим регулаторним захтевима. Поменуте предности свој пун смисао добијају у Финансијској вертикали (банке и осигурања), као једној од технолошки најзахтевнијих привредних грана.

 6) Мирко Грујичић - Presales engineer 

mirko grujicic 

Мирко Грујичић ради у компанији Fujitsu од 2008. године и бави се presales-ом што подразумева анализу потреба корисника, креирање решења како би се те потребе задовољиле, едукацију колега и партнера који се баве Fujitsu програмом и сличне послове. Рођен је 1982. године у Пљевљима (Црна Гора), одрастао у Београду где је завршио Прву београдску гимназију и дипломирао на Електротехничком факултету на смеру Телекомуникације. Током студија био активан члан међународних организација студената технике. Пасионирани пратилац кошарке, одбојкаш рекреативац.

Тема: Шта одређује ваш датацентар ? Хардвер или софтвер ?

 Поглед компаније Fujitsu на промене које дигитална трансформација доноси у Дата Центар  Начини да се крене у дигиталну трансформацију  Евентуалне препреке на путу дигиталне трансформације и како их заобићи

7) Мирко Сајић

mirko sajic 

Мирко Сајић је магистар из области рачунарства и информатике, дугогодишњи руководилац IT сектора у финансијским институцијама (СДК, АПИФ, банке).

Тема: Трансформација Банке из банке финансијских података у банку података, уз помоћ мобилних информационих технологија

Шта недостаје у традиционалном приступу и како информационе технологије могу помоћи (Big Data) ? Да ли банке успијевају ићи у корак с временом и све већим потребама клијената ?  Know Your Client модерни приступ, „социјализација клијената“ помоћу модерних информационих технологија. Модерна Retail продаја (Apple, Amazon, Google, eBayи сл.). Коришћење мобилних информационих технологија - 5 фаза. Шта је модерна банка ? Феномен Дигиталне банке. Трансформација класичне у дигиталну банку (хибридни период). Утицај социјалних мрежа на пословање банака.  Трансформација организације банке (из вертикалне у хоризонталну) и улога информационих технологија у томе. Како ће изгледати модерне банкарске апликације и Цоре банкинг системи ? Кратак преглед значајнијих дигиталних мобилних апликација. Ко је ближи модерном ретаил пословању, банке или неко други ?

За све остале информације можете се обратити на:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  • 000
  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009

 

banner cyr

Чланарина

Сазнајте који су услови учлањења за физичка и правна лица

Иди на страницу

Повежите се

 All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Удружење

УДРУЖЕЊЕ ИНЖЕЊЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Бања Лука, Патре 5
(Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци)
Тел. 051 221 824; Факс. 051 211 408, е-адреса: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Гдје се налазимо