Вијести

Прва планинарска акција у организацији Удружења инжењера електротехнике Републике Српске успјешно је завршена након што је десет учесника освојило највиши врх Босне и Херцеговине, надморске висине 2.386 метара.

Маглић је планина која спада у Динарске планине, а налази се на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе, на око 20 km југозападно од Фоче.

Омеђена је ријеком Сутјеском на западу, планином Волујак на југозападу, ријекама Дрином и Пивом на сјевероистоку, те планином Биоч на југоистоку.

Неслужбено, част највишег врха планине Маглић припада БиХ Маглићу (2.386 m), иако је ЦГ Маглић (2.388 m) два метра виши. Црногорски дио Маглићког масива је украшен невјероватном љепотом Трновачког језера.

Успон на Маглић је могућ из више смјерова, са Пријевора, Трновачког језера, као и са Дернечишта коју стазу је изабрала наша мала планинарска дружина.

Први дио стазе, најприје води шумским путем који врло брзо прелази у планински путељак, који даље води кроз високу букову шуму све до изласка на висораван. Затим по висоравни, преко ливада кроз ниско растиње и клеку до подножја планине. Потом креће захтјевнији дио стазе који је осигуран и челичном сајлом. Након савладаног успона излази се на седло између ЦГ и БиХ Маглића.

Пењати се оваквом стазом, није било нимало лако. Ваљало је уложити много труда, али и зноја, да би се савладао дио по дио Маглића, познатог по разноликим предјелима. Али како су се ти предјели указивали пред нашим планинарима, тако је и њихов полет растао, као и неодољива жеља да се, без обзира на то да ли су ту били први или по ко зна који пут, попну на највишу тачку ове планине.

На самом врху, као награда за уложени напор, пружа се божанствен поглед на околне планине Зеленгора, Волујак, Дурмитор и друге. Након фотографисања и кратког предаха, екипа се запутила назад истим путем.

На крају овог похода, упркос умору и исцрпљености, сви су били пуни позитивних утисака. Обузети посебним осјећајем који се не може описати ријечима. То се једноставно мора доживјети.

Учешће у овом походу је за свакога заиста непроцјењиво искуство.

 

 

 

 

 

banner cyr

Чланарина

Сазнајте који су услови учлањења за физичка и правна лица

Иди на страницу

Повежите се

 All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Удружење

УДРУЖЕЊЕ ИНЖЕЊЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Бања Лука, Патре 5
(Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци)
Тел. 051 221 824; Факс. 051 211 408, е-адреса: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Гдје се налазимо