Вијести

Удружење инжењера електротехнике Републике Српске, за своје чланове и пријатеље, је успјешно организовало трећу по реду планинарску акцију, овог пута на Зеленгори.

Планина Зеленгора се налази у југозападном дијелу Републике Српске и простире се на подручју општина Калиновик, Гацко и Фоча. Простире се на око 150 квадратних километара и чини највећи дио Националног парка Сутјеска.
Посебну драж Зеленгори дају њене „горске очи“ – ледничка језера, смјештена у самим подножјима њених врхова: Горње и Доње Баре, Орловачко, Котланичко, Штиринско, Бориловачко, Црно и Бијело језеро.

У вишедневној посјети Зеленгори учествовало је укупно 24 члана Удружења. Камп је био смјештен код Бориловачког (Војничког или Југовог) језера (1500 м н/в) у подножју врха Калелија, које се налази у централном дијелу масива. Ова локација нам је погодовала да, поред извора питке воде, уживамо у купању и логоровању.
Наспрам стјеновитог гребена Калелије су травната пространства Стога и његових пашњака. Врх Стог (1821 м н/в) је заобљени травнати врх са прелијепим видицима. Посебно се лијепо виде оближњи врхови Орловац, Љељен и Тодор. Из птичје перспективе се могло уживати у погледу на Орловачко, као и Бориловачко језеро.
Двадесетдва члана Удружења су испела Брегоч, који се налази на 2014 метара надморске висине. Пут до највишег врха води преко превоја Боровно брдо, који је уједно и раскршће планинарских стаза. Један пут води ка Котланичком и Штиринском језеру, а други којим се упутила наша екипа ка највишем врху. У првом дијелу пута, накратко, се пролази преко камењара, а потом наставља непрегледним пашњацима гдје се сусрећу стада оваца на испаши. Стазе су прекривене разнобојним цвијећем и љековитим биљем као што су: мајчина душица, хајдучка трава, кантарион, линцура, ива, те многе друге. Посебан ужитак је био брање боровница по чему је ова планина позната.
Тридесетак минута надомак врха пролази се поред натписа планинарски пут „Др. Јово Елчић“, који носи име у знак сјећања на рано преминулог планинара. Од ове маркације слиједи постепени успон преко ситнијег сипара. Потом се пење до мањег превоја, одакле стаза наставља мало већим успоном до самог врха.
Са највишег врха Зеленгоре пружа се непрегледан и величанствен поглед. Прелијеп пејзаж на оближње врхове, стјеновити гребен Калелије, травната пространства Стога, ту су и Козје стране, потом Орловац и Љељен, а у даљини Волујак, Маглић, Трескавица и друге.
Након краће паузе и фотографисања, услиједио је повратак у камп. Ту нас је помало уморне и омамљене од сунца, али добро расположене, дочекао врућ котлић који је брзо повратио снагу.
Последње јутро боравка у природи услиједило је спремање ствари и шатора, те повратак кући у стварност и свакодневним обавезама.

banner cyr

Чланарина

Сазнајте који су услови учлањења за физичка и правна лица

Иди на страницу

Повежите се

 All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Удружење

УДРУЖЕЊЕ ИНЖЕЊЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Бања Лука, Патре 5
(Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци)
Тел. 051 221 824; Факс. 051 211 408, е-адреса: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Гдје се налазимо