Vijesti

Udruženje inženjera elektrotehnike Republike Srpske je u periodu od 09. do 11. septembra 2022. godine organizovalo petu po redu planinarsku akciju za članove i prijatelje udruženja. Ovog puta osvojen je najviši vrh planine Prenj, Zelena glava (2103 mnv).

Prenj je po mnogima najatraktivnija i najljepša, ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Proteže se na oko 600 km2 u centralnom delu Dinarskog planinskog vijenca, Jugo-zapadno od Sarajeva, a između gradova Konjica i Mostara. Okružuju ga jezera (prirodna i vještačka) Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. Odlikuju je živopisni krečnjački vrhovi i izuzetni vidikovci. Prenj je planina izuzetne prirodne ljepote, koja ima ukupno 11 vrhova iznad 2000 mnv. Zbog svoje veličine i okruženja dobila je sinonim bosanski Himalaji.

U jednodnevnoj planinarskoj akciji devetočlana ekipa se popela na Zelenu galvu (2103 mnv) koja je najviši vrh Prenja. Krenuli smo kombijem od Boračkog jezera (420 mnv), gdje smo bili smješteni u kampu Borašnica, do Crnog polja odakle vodi dobro obilježena planinarska staza put planinske kućice Jezerce. Prvi dio puta ide kroz šumu. Udaljeno oko sat vremena hodanja od polazne tačke nalazi se izvor sakriven u stijeni sa lijeve strane, Picino vrelo. Da bi dohvatili vodu iz njega, morate se popeti nekoliko metara uz stijenu, i onda zavući u pukotinu iz koje možete zagrabiti vodu. Nedugo zatim izlazi se iz šume i ostatak puta do Jezerca vodi poljem.

Na Jezercu kod istoimene planinske kuće (1650 mnv) je idealno mjesto za odmor. Snagu smo vratili okrijepivši se sušenim voćem i hladnom vodom sa obližnjeg planinskog vrela.

Od Jezerca smo krenuli ka sedlu i samom vrhu, gde nam je trebalo još oko dva sata. Uspon je djelimično osiguran sajlama, koje služe da sigurnije prođemo kroz usjeke. Ukupno smo prepješačili oko 21km i negde blizu 1700m uspona.

Na samom vrhu, kao nagrada za uloženi napor, pruža se veličanstven pogled na ostale vrhove ovog planinskog masiva: Lupoglav, Otiš, Herač, Velika Kapa i dr. kao i obližnje planine Visočica, Bjelašnica, Bitovnja, Čvrsnica, Velež i Crvanj. Nakon fotografisanja i kratkog predaha, ekipa se oprostila od najvišeg vrha i zaputila nazad istim putem.

Lijepo vrijeme nam je omogućilo da ovu planinu vidimo i doživimo u punom sjaju.

U nastavku slijede najzanimljivije fotografije:

banner cyr

Članarina

Saznajte koji su uslovi učlanjenja za fizička i pravna lica

Idi na stranicu

Povežite se

All demo content is for sample purposes only, intended to a live site. Any content images are the copyright of RocketTheme, or their respective rights holders, and cannot be used without prior permission. A RocketLauncher is available, which allows you to mimic this demo.

 

Udruženje

UDRUŽENJE INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE REPUBLIKE SRPSKE
Banja Luka, Patre 5
(Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci)
Tel. 051 221 824; Faks. 051 211 408, e-adresa: kontakt@uiers.org
www.uiers.org

 

Gdje se nalazimo